Közösségi Alapítvány. Két egyszerű magyar szó, könnyen és jól érthető szavak. Olyan emberekre épít, akik természetes módon nem találkoznának, mert más az érdeklődésük, más módon élik az életüket. Kapcsolat a források és az ötletek között. Az elképzeléstől a megvalósításig. Miskolc lokálpatriotizmusban páratlan és ezt erősíteni, cselekvő energiává fejleszteni életcéllá válhat! 

 

Alt
Bemutatkozás:

Miskolci vagyok, itt születtem 1980-ban. Meghatározó helyi oktatási intézményekbe jártam, így a Szabó Lőrinc Általános Iskolába, hisz a Népkertben, annak környékén nőttem fel. A Diósgyőri Gimnáziumban érettségiztem. Az egri Eszterházy Károly Főiskolán szociálpedagógia szakon szereztem diplomát, aztán visszatértem szülővárosomba és mindig szociális területen dolgoztam. Kezdettől a Miskolci Családsegítő Szolgálat munkatársa vagyok. Közel tíz évig családgondozóként a mélyszegénységben élők, hátrányos helyzetűek ellátásával összefüggésben kaptam feladatokat. Felismerve, hogy az egyéni segítségnyújtás ezekben a szélsőséges helyzetekben kevés, annak lehetőségeit kerestem miként lehet összefogással, helyi szakemberekkel, szervezetekkel, intézményekkel együttműködésben hatékonyabban eljárni ezekben a helyzetekben és a lehető legeredményesebb megoldásra törekedni. A szociális szféra sokrétűsége miatt éreztem annyira fontosnak az összefogás erősítését, nyitottságot közösségi szervezetek és a civil szféra felé - civil börzéket szerveztem - és ehhez kapcsolódóan mediátori végzettséget is szereztem. A párbeszéd jelentőségét kiemelkedőnek tartom. Amikor 2014-ben megimserkedtem a közösségi alapítvány koncepcióval, ami Magyarországon akkor még rendkívül újszerű fogalom volt, azonnal megtetszett. 2016-ban pedig másodikkért az országban Miskolcon is alapítottunk egy ilyen szervezetet Térerő néven. Kilépve tehát a szociális munka keretei közül, már átfogóbban, települési szinten kezdtem a közösségfejlesztéssel foglalkozni. Legmeghatározóbb sikerként tudom említeni, hogy a Térerőhöz kapcsolódó erőfeszítésekkel személyes hitemet is át tudtam adni, melynek lényege: széthúzás helyett összefogással jelentős elhatározásokért is érdemes küzdeni és megéri cselekedni a közösségért! Fontos felismerés számomra, hogy több a tenni kész ember, mint hinnénk, őket motiválni és számukra közösségi tereket teremteni jelentős vállalás. Miskolc lokálpatriotizmusban páratlan és ezt erősíteni, cselekvő energiává fejleszteni életcéllá válhat! 

Küldetés:

Közösségi Alapítvány. Két nagyon egyszerű magyar szó, közösség és alapítvány. Könnyen és jól érthető szavak. Közösségi, mert egy földrajzi területet jelent, esetünkben Miskolcot, és egyben egyfajta lokálpatrió-kört, akik különösen kötődnek a helyhez ahol élnek, ahol dolgoznak. Alapítvány, mert helyi forrásokat szervez, a környéken adományokat gyűjt, támogatásokat oszt. Közösségi, mert közben építi a helyi közösség tagjai közötti kapcsolatot. Olyan emberekre épít, akik természetes módon nem találkoznának, mert más az érdeklődésük, más módon élik az életüket. Alapítvány, mert ebben próbál meg szerepet betölteni, a szükségletek a források és az ötletek között. Az elképzeléstől a megvalósításig eljuttat egy ötletet.

Adatlap
 • Név:Képes Norbert Péter
 • Kategória:
 • Foglalkozás:
  szociálpedagógus, mediátor
 • Szerepkör:
  kuratóriumi elnök
 • Telefon:
  +36/70/9536605
 • Email:
  kepesnorbi@gmail.com
 • Web: